onsdag 23 mars 2011

Svenskt kött är dyrt.

Och det finns egentligen två väsentliga anledningar till det: Djurvälfärd och livsmedelskvalité.

Som ni säkert minns gjorde Djurrättsalliansen en redogörelse med bildbevis från svenska grisgårdar förra året. Bevisen kan förvisso ifrågasättas på flera plan men det är en helt annan diskussion. Som ni säkert också minns är hur hela Konsumentsverige med tårar i ögonen förkastade hur man kunde göra på det här sättet mot oskyldiga djur.

Jag ska berätta varför. Konsumentsvensken har fortfarande inte tillräckligt med kött på benen, ursäkta uttrycket, för att veta vad det är vi betalar för. Grisbranschen blöder ekonomiskt, grisbonde efter grisbonde lägger ner. Den sista nålen i ögat för många bönder var den senaste prissänkningen i början på året. Allt på grund av konkurrensen med det importerade köttet. I Gästrikland gav där den sista grisbonden upp och trenden fortsätter likt detta i rasande takt genom landet.

Det enda vi kommer att ha och välja på i framtiden är importerat kött. För att Vi har valt det. Alla som ständigt letar det billigaste priset i charkdisken med tesen "Jag har faktiskt inte ekonomin för något annat!" Nej okej, men har Du ändå rätten att sitta och ojja dig och skälla på landets bönder när de går under och försöker att göra allt för att överleva? Allt för att konkurrera med de låga priserna på importerat kött. Jag försvarar inte att djurskyddet inte efterlevs i Sverige men det beror mest på att konsumenten inte VILL betala för det.

Om någon däremot vill veta lite mer om djurvälfärden som ligger till grund för de låga priserna på det danska eller tyska, eller varför inte det italienska eller ungerska kött som är överrepresenterade i diskarna så är jag mer än villig att berätta. Jag kan nämna vilka ämnen som detta kött är preppat med. Ämnen som om konsumenten visste inte skulle vilja ta i med tång eller ännu mindre vilja ge till sina barn. Då konsumenten ändå blir mer och mer medveten är det dags att lägga ihop två och två. Billigt kött = Billig produktion = Undermålig djurvälfärd = Preparerade djur.

Sluta slå på Sveriges bönder. Slå istället på en kravbefriad import och välj svenskt. Gynna de svenska bönderna och visa att vi gärna betalar för den höga standarden på djurvälfärden och livsmedelskvaliteten. Det här är ju ändå något som vi faktiskt kräver av dem. Allt som behövs är ett tresekundersval i köttdisken. Ett val som innebär ett tiotalkronor mindre i plånboken men som skapar ett längre och mer hållbart Jordbrukssverige.

Ta ställning, inte bara i teorin utan också i paktiken där det faktiskt gör skillnad!



Fotnot: 1955 lade vi 33% av inkomsten på mat. Idag lägger vi 12%.

3 kommentarer:

  1. Tack främling!

    /Jennifer

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt bra skrivet!
    Jag har många halvfärdiga tankar om det här med svenskt kött och varför man ska välja det, men jag har haft lite problem med korrekt formulering för bästa genomslagskraft. Det blir halvfärdiga meningar när jag öppnar munnen, men det är det här jag menar.
    Bravo!

    SvaraRadera