måndag 12 oktober 2009

Gulnade löv och takbjälkar!

Igår var vi alltså uppe på gården igen och med vi menar jag min mamma, Christians mamma och Christians pappa med fru och barn. Vi blev väl mottagna av paret som bor där just nu dom ordnade med kaffe, bullar och kakor. Fantastiskt nog känner man sig inte påträngande utan bara välkommen. Efter rundtur i huset och med kaksmulor i mungiporna gick vi ut på gården, Christian guidade folkhopen runt i ladugårdar, garage och uthus medan jag gick och mätte upp ladugården.

Idag har jag nu sutit i tre timmar och översatt alla siffror och plåtter till någorlunda sanningsenliga ritningar! Se nedan.

Som ladugården ser ut nu:




En idé på nybygge:

Tanken är att öppna upp den tvärgående lekablocksväggen så det blir en stor lösdrift. Bjälklagen som går längs med den isolerade delen kortas av och stolpas upp då dom inte längre behöver bära upp logegolvet just där eftersom det blir full takhöjd. Längs med kanterna i den isolerade delen ställer man foderborden/häckarna som kan fyllas på uppifrån logen. Bakom foderborden/häckarna finns en gång att gå i för underhåll etc. Foderkammare och sjukboxar behålles som dom är idag och grindar från lösdriften gör det enkelt att flytta in djuren dit vid behov som sjukdom, vägning eller klippning. Att det är två grindar gör det dessutom lättare att slussa tillbaka djuren ut i lösdriften. Vattenkoppar med mera kan underhållas från den djurfria sidan.

Idé för logen:

Nu måste jag bara fundera på om detta är en bra konstruktion för att hantera hösilage, kan man lasta upp det på logen för att sen riva av det och kasta ner det i foderhäckarna? Finns det lämpligare lösningar? Jag hoppas på att få åka på lite studiebesök!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Kolla upp vilka regler som gäller för förvaring av foder ppå skullen och djur i ombyggda stallar, för ni kommer att bli "livsmedelsproducenter"...
    Bra/effektiv foderhantering är väldigt viktigt.
    Lycka till!
    Maria

    SvaraRadera